Van flexitariër naar vegetariër

Een paar dagen geleden werd ik wakker en wist ik het opeens zeker. Ik ben een vegetariër. Tot voor kort was ik een flexitariër. Ik at nog wat vlees zo af en toe. Maar eigenlijk was het niet noemenswaardig. Veel mensen dachten eigenlijk al dat ik vegetarisch was. Ik maakte nog wel wekelijks vlees klaar voor de mannen hier in huis. Wat biologisch rundergehakt door de spaghettisaus of een kipfilet bij de rijst. Ik heb zelf echter nooit een klik met vlees gehad. Alleen de hamburgers van de McDonald hebben (veel te) lang een warm plekje in mijn maag gehad. Maar nu heeft de knoop zichzelf doorgehakt. Een intuïtief besluit. Ik zal vanaf nu geen vlees meer eten. Ik eet nog wel vis en (biologische) zuivelproducten.

 

Het knaagt al lange tijd aan mij. Dit is niet iets van vandaag of gister. Ik ben al langer met mijn voedingspatroon bezig. Vandaar ook mijn stap om de opleiding tot gewichtsconsulente te volgen. Ik had vroeger enorm veel spijsverteringsklachten. Door bewuster te gaan eten ben ik mij veel beter gaan voelen. Ik kocht het vlees voor de mannen. Maar als ik voor de koeling in de supermarkt stond en naar de plofkippen, fabrieksworsten, rundervinken en de shoarma vol smaakversterkers keek, voelde ik mij niet goed. De laatste tijd kocht ik daarom alleen nog maar biologisch vlees. Na het zien van deze documentaire was ik er eigenlijk helemaal klaar mee. Ik laat het vlees voortaan definitief staan.

Maar wat doen we met de kinderen? We zijn beide niet gelukkig met het huidige voedingspatroon van de kinderen. Ze krijgen te veel suikers binnen en eten te weinig groenten en fruit. Nu probeer ik het eten van fruit te stimuleren door de regel: ‘eerst fruit en dan iets lekkers’. Dat werkt goed. Als de kids een koekje willen moeten ze eerst fruit eten. Snoep heb ik niet in huis maar ze zijn dol op chips en twixjes. Ook verstop ik groenten in zoveel mogelijk producten die ze wél lekker vinden. Op zondag kook en pureer ik meestal een hele pan groenten die ik in kleine zakjes invries en verstop gedurende de week.

Ik wil mijn kinderen niet verplichten ook vegetarisch te gaan eten. Ik ben er eerlijk gezegd nog niet helemaal uit hoe ik dit aan wil pakken. Ik ga ze niet verbieden om vlees te eten maar ik weet niet of ik het thuis nog voor ze zal klaarmaken…. Zal ik nog rundersalami en smeerworst voor op brood kopen? Ik heb nog geen idee. Het is vooral belangrijk dat we allemaal de juiste voedingsstoffen binnen krijgen. We zijn de laatste jaren al een stuk gezonder gaan eten: zo natuurlijk mogelijk, geen frisdrank meer in huis, geen smaakversterkers meer in gerechten, niks meer uit pakjes en zakjes en geen bewerkt vlees meer. Maar voor mijn gevoel zijn we er nog niet. Ik wil een mooi en evenwichtig voedingspatroon voor ons gezin uitbalanceren.

 

Maar waarom? Ten eerste heb ik aangeboren afkeer tegen vlees. Geen idee waarom. Ik wil geen consument meer zijn van de verschrikkelijke bio-industrie. Ik wil geen vlees eten van dieren die volgestopt zijn met antibiotica en hormonen. Vlees met mogelijk parasieten en wormen, kans op besmetting met nare ziektes en één van de oorzaken van hartklachten, diabetes en kanker. Het is niet zo dat ik een enorme dierenvriend ben en alle dieren wil sparen. Ik snap best dat dieren geslacht worden voor consumptie. De manier waarop dat nu gaat is dieronvriendelijk, slecht voor het milieu en ongezond. Ik geloof oprecht dat een vegetarisch dieet gezonder is dan het eten van (te veel) vlees. Nu is alles met ‘te’ ervoor natuurlijk niet goed.

Maar het is toch natuurlijk om vlees te eten? Klopt. Onze voorouders aten ook vlees. Ze aten wel véél minder vlees. Als ze een beest gevangen hadden dan aten ze het op en waren weer even verzadigd. Het beest wat ze aten, had ook vrij en gezond geleefd. Het was niet vetgemest en had geen leven vol stress gehad. Als kind heb ik vaak gezien dat er een schaap geslacht werd op het platteland van Marokko. Ik zal je zeggen dat ik liever dát vlees eet, dan het vlees uit de supermarkt. Maar nu ben ik eigenlijk niet eerlijk, want ook dat vlees eet ik de laatste jaren niet meer. Dus het is goed zo. Wordt vervolgd…

Write a comment