Terug- en vooruitblik 1 jaar ondernemen + plus tips voor starters

Vandaag – precies 3  jaar geleden – begon ik mijn avontuur als ondernemer. Toen schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel. Daarna heb ik nog twee jaar lang mijn kantoorbaan gecombineerd met mijn eigen werk. Maar toen kwam het moment dat ik  – in een weloverwogen opwelling – ontslag nam en besloot de sprong in het diepe te wagen.

Vervolgens slaap ik vier nachten, knipper ik drie keer met mijn ogen, laat een scheet en kook een eitje en het eerste jaar is voorbij. Wow. Wat is dat snel gegaan én ik leef nog! 

Een mooi moment om terug te kijken en de balans op te maken. Hoe heb ik het eerste jaar als zelfstandige ervaren. Wat ging er goed? Wat ging er minder goed? Wat zijn mijn doelen voor volgend jaar? Ik maak deze balans voornamelijk voor mijzelf op maar deel hem natuurlijk ook graag met jou. Als je er over nadenkt om ook voor jezelf te beginnen of je bent startende ondernemer dan heb je misschien wat aan mijn ervaringen. 

Voor jezelf beginnen: wel of niet doen? 

De knoop doorhakken om helemaal voor mijzelf te gaan werken was een zware bevalling. Een bevalling van zo’n twee jaar. Met veel pieken en dalen. Ontzettend veel twijfelen en piekeren. Diep in mijn hart wist ik al lang dat ik dit graag wilde máár écht die stap nemen, dat is eng. Doodeng. Reptielenbrein in volle overlevingsstand: ‘Yousra in kartonnen doos op de hoek van de straat’ scenario’s kwamen regelmatig in mijn hoofd voorbij.

Ik vond het combineren van mijn kantoorbaan met mijn eigen werk op een gegeven moment erg zwaar. Overdag op kantoor, in de avonduren training geven. Alle vrije tijd die ik had ging naar Ninja Moeder. Ik had méér dan een fulltime baan. Ik deed niet echt meer aan ‘practicen what you preach’ zeg maar – iedereen was fit behalve ik – dus ik moest een keuze gaan maken.

Wat doe je dan? Dan vraag je advies aan je omgeving. Maar je omgeving wil je beschermen en stelt lastige vragen over pensioen, arbeidsongeschiktheid, vakantiedagen en meer van dat soort dingen. Op die momenten zakte de moed mij vaak in de sportschoenen. Wat een dom idee dat ik ooit voor mijzelf zou kunnen werken.

Mijn grootste zorg waren de financiën. Was mijn plan wel rendabel? Wat was überhaupt mijn plan? Gelukkig kwam ik in aanraking met Femke Hogema van Healhy Finance. Samen met haar maakte ik een winstgevend plan. Dat gaf mij veel rust. In mijn plan zaten de geschatte inkomsten, de kosten, de belastingen en ik kon precies zien hoeveel klanten ik zou moeten trainen om rond te kunnen komen. Dat maakte alles concreet en helder. Ik voelde mij hierdoor zelfverzekerd genoeg om de stap te zetten en er voor te gaan.

Tip: Als je voor jezelf wil beginnen omring je dan met andere ondernemers. Trek je aan hen op. Luister niet te veel naar alle goedbedoelde adviezen van je geliefden. Ze houden van je en ze willen je beschermen. Dat is super lief maar kan je ook onzeker maken. Laat je niet demotiveren. 

Tip: Maak een winstgevend plan. Zet op papier wat je van plan bent en kijk of het wel rendabel is. Een plan is een maar een plan en daar mag je natuurlijk van afwijken maar een financiële onderbouwing en de houvast van een plan is prettig om op terug te vallen. 

Dan rest je nog één ding. Dapper zijn. Ken je het boekje van meneertje dapper? Meneertje Dapper is helaas niet zo sterk als Meneertje Sterk, of zo lang als Meneertje Lang, maar dat weerhoudt hem er niet van dapper te zijn. Dus volg je hart en ga het gewoon DOEN. Je leeft maar één keer. Je weet niet hoe lang je leeft. Dus volg je dromen. Waag de sprong en ontdek dat je kan vliegen. Of stort vol met je gezicht op de grond. Dat kan ook gebeuren. Maar hé dan hoef je in ieder geval geen spijt te hebben dat je het nooit hebt geprobeerd.

Wat ging er goed het eerste jaar? 

Ik kijk terug op een geweldig jaar. Ik heb zoveel leuke dingen gedaan. Het jaar is voorbij gevlogen.

Het aller-aller-aller-allerfijnst vind ik de vrijheid die ik heb als ondernemer. Wat héérlijk dat ik mijn eigen tijd kan indelen. Dat ik kan werken wanneer ik dat wil. Daar kan wat mij betreft echt geen baan tegen op. Ik heb méér tijd met mijn kinderen. Ik werk de schooltijden dus breng ze elke dag weg en sta braaf om 15.00 uur weer op ze te wachten. Wat een groot geschenk is dat. Ik ken ook de andere kant. De eerste jaren van de jongens heb ik altijd fulltime gewerkt. Daarom geniet ik nu nóg meer van mijn tijd met die mannen.

Nog een héél groot voordeel is dat ik tijd heb om de leefstijl te leven die ik WIL leven. Ik sport 4-5 keer in de week. Ik doe aan Crossfit en hardlopen. Daar maak ik tijd voor vrij. Ik neem tijd om boodschapjes te halen, lekkere weekmenu’s te bedenken en maaltijden te koken. Geen gestress meer als ik 17.30 uur de kinderen uit de BSO haal en dan nog eens moet bedenken wat ik wil gaan eten. Ik kan nu écht het voorbeeld zijn voor mijn klanten. Ik doe nu zelf helemaal wat ik ze ook adviseer.

De grootste grap is – ik moet echt hardop lachten als ik hier aan denk – is dat werken niet als werken voelt. Ik werk met zoveel leuke mensen. Veel klanten zouden mijn vriendinnen kunnen zijn. Dat is natuurlijk niet zo, maar ik trek toch mensen aan die bij mij passen. Dat zijn gewoon allemaal leuke type’s. Vrouwen waar ik veel raakvlakken mee heb. Ik ben dankbaar dat ik mijn ervaring en kennis in kan zetten om andere daadwerkelijk verder te helpen. Dat is een groot geschenk. Dat maakt mij blij. Veel mensen waarschuwde mij “nu is sporten je hobby maar als het straks je werk is vind je het vast niet meer zo leuk’. So not true! Ik geniet nog steeds van elke training die ik geef. Vaak kijk ik jaloers naar de sportende klanten want het liefst wil ik zelf mee doen.

Ik ben het afgelopen jaar ook gegroeid als mens. Heb veel opleidingen en cursussen gedaan. Doe veel aan persoonlijke ontwikkeling. Dat moet ook wel als je ondernemer bent. Je ‘bent’ je bedrijf. Als jij niet groeit kan je bedrijf ook niet groeien. Dit is niet altijd makkelijk hoor. Maar het geeft wel heel veel voldoening als iets lukt. Als je een idee hebt wat ook écht een succes wordt. Ik vind het heerlijk dat ik mijn creativiteit mag laten stromen. Dat ik gewoon echt helemaal zelf mag beslissen of ik iets wil doen of niet. Dat ik geen memo in zesvoud moet laten ondertekenen voordat ik een project kan opstarten.

Dus al met al kijk ik terug op een jaar vol creativiteit, geweldige lieve vrouwen waar ik mee MAG werken, veel vrijheid en tijd met mijn kinderen, persoonlijke ontwikkeling, sport en voldoening. Maar vooral dankbaarheid.

Oh ja, en mijn grootste zorg, die financiën, dat is helemaal goed gekomen. Ik heb een jaaromzet boven mijn begroting gehaald. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet eens heel hard aan heb moeten trekken. Het ging min of meer vanzelf. Geld is te creëren. Dat vind ik nog zo’n geweldige ontdekking van het afgelopen jaar. Je kan altijd aan geld komen.

Tip: Als je open en eerlijk deelt wie je bent – op social media of op je blog – dan trek je automatisch de mensen aan die bij je passen. Ze kennen je al een beetje en komen niet voor verrassingen te staan. Laat jezelf zien.

Wat ging er minder goed? 

Voor jezelf werken betekend wel dat je veel aan het werk bent. Je trekt niet om 17.00 uur de deur achter je dicht en gaat naar huis. De balans tussen werk en privé is een stuk lastiger te vinden. Vooral als je vanuit huis werkt. Er zijn avonden geweest dat mijn man zei ‘ga jou nou wéér werken?’ Dat is toch ook niet helemaal de bedoeling. Maar toch vind ik het ook weer fijn. Dat ik gewoon kan werken gezellig op de bank naast mijn man. Op tijden die mij uitkomen. Goed en realistisch plannen helpt mij. Ik kijk per dag wat het belangrijkst is en probeer op tijden te werken als de kinderen slapen of op school zijn.

Het was ook wel even wennen dat er niet elke maand een salaris wordt gestort. Op momenten dat je ziet dat je salaris potje leger en leger wordt kan je wel eens in de stress schieten. Toch is het altijd goed gekomen. Wonderlijk vind ik dat. Er kwam altijd een nieuwe klant of opdracht. Of ik bedacht een nieuw project. Ik heb veel rust gekregen door te werken met het Profit First systeem (googel maar!). Natuurlijk heb ik nog stappen te zetten; pensioen sparen etc. maar dat komt nog wel. De administratie en financiën zijn niet mijn hobby. Dat is trouwens ook wel een nadeel. Dat ik dat wel écht goed moet regelen allemaal.

Er is één ding waar ik wel erg tegen aan ben gelopen het afgelopen jaar. Dat is het gevoel dat ik ‘alles alleen moet doen’. Dit klinkt nu heel zielig, zo bedoel ik het niet, maar als ZZP-er kan het soms toch eenzaam voelen. Je hebt geen collega’s om mee te sparren over beslissingen. Ik moet alles zelf bedenken. Ook kon ik soms teleurgesteld zijn als er weinig interesse kwam van mijn omgeving. Ik ben dan razend enthousiast over een project en er héél druk mee bezig. Dan is het fijn als je daar wat erkenning voor krijgt. Maar uiteindelijk moet ik gewoon mijzelf een schouderklopje geven!

Ik heb het afgelopen jaar ook niet vanuit een plan gewerkt. Er was vaak veel gebrek aan focus. Ik deed maar wat eigenlijk. Het heeft gewerkt hoor, maar het zorgde er ook voor dat ik soms te veel hooi op mijn vork nam en het te druk had. Ik heb mij voor 100% laten sturen door enthousiasme. Vond ik iets leuk? Dan ging ik het doen.

Tip: Breng in kaart hoeveel tijd je werkelijk hebt om te werken. Kijk ook eens kritisch naar waar je je tijd aan verspild. Maak een realistische actielijst. Neem voldoende tijd om niet te werken en uit te rusten.

Tip: Omring je met andere ondernemers zodat je kunt brainstormen en ervaringen uit kunt wisselen. Dan voel je je niet zo alleen. 

Mijn doelen voor 2018

Ik ga volgend jaar een poging doen om écht vanuit focus en een plan te gaan werken. Ik ben momenteel druk aan het nadenken over wat ik allemaal wil doen. Dat ga ik uitwerken en dan ga ik proberen mij daar min of meer aan te houden. Natuurlijk moet het flexibele blijven maar het geeft mij wel meer rust om te weten wat er allemaal op de planning staat.

Nieuwtje! Ik heb een nieuw bedrijf opgericht. Ik kan er nog niet te veel over zeggen maar binnenkort zal ik er meer over delen. We (ik doe het samen met iemand anders) zijn nu druk bezig met de website en het uitwerken van al onze plannen. Het wordt super cool!

Ook wil ik mijn balans goed houden. Niet té hard werken. Lekker blijven sporten. Niet te veel werken waar de kinderen bij zijn maar ze ook echt aandacht geven. Vakanties inplannen voor mijzelf. Goed voor mijzelf zorgen. Plezier maken! Misschien apart om dit te lezen nadat ik je verteld heb dat er nog een bedrijf bij komt, maar dat komt wel goed.

Ik wil volgend jaar ook gaan werken met een omzet doel. Dat heb ik dit jaar niet echt gedaan. Maar ik vind het wel een uitdaging om daar volgend jaar wel mee aan de slag te gaan. Samen met mijn boekhouder gaan we hier concrete plannen voor maken.

Maar ik wil vooral mijn eigen ding doen. Ik ben klaar met alle internetmarketing- en business coaches die gouden bergen beloven en dé manier weten om snel succesvol en rijk te worden. Ik wil vooral werken op mijn eigen manier. Een manier die mij past. Ik stoor mij er steeds meer aan. Als ik iets wil leren, dan graag van een échte ondernemers, mensen die ook echt een bedrijf heeft opgebouwd. Niet iemand die rijk is geworden over de ruggen van goedgelovige ondernemers die in geldnood zitten. “Ik help je geld verdienen terwijl ik ondertussen rijk word van jouw laatste centen” bah.

Ik wil mij volgend jaar ook meer gaan focussen op werken met groepen en mensen in het echte leven. Ik merk dat ik daar meer voldoening uithaal (een lach op het gezicht of een knuffel na afloop van een training) én dat de resultaten ook beter zijn. Liefst wil ik een combinatie maken van online- en offline. Dan is een online groep een aanvulling en toegevoegde waarde. Maar ik wil mij klanten toch graag in de ogen kunnen kijken. Dat kan ook via Skype. Maar niet meer alleen via een Facebookgroep.

Er staan ook weer leuke events op de planning! De paasbootcamp voor het hele gezin, een moederdag event en een echte retraite! Het komt er allemaal aan. Zo’n zin in.

Conclusie

  • Heb je een droom om ooit voor jezelf te beginnen? Ga het DOEN! Maar maak wel eerst een plan en zeg niet als een kip zonder kop je baan op. Probeer ook een buffer van 6 maanden netto salaris te sparen voor het geval je minder inkomsten hebt. 
  • Zorg voor een goed netwerk van ondernemers om je heen. Om je te inspireren, waar je je aan op kan trekker en waar je ervaringen mee kunt uitwisselen en brainstormen.
  • Onderneem op je eigen manier! Doe wat bij jou past. Volg niet allemaal strategieën als je er geen goed gevoel bij hebt. 
  • Zorg er voor dat je eerst goed voor jezelf zorgt, dat je je niet uit de naad gaat werken, dat je de leefstijl blijft leven die je wil leven. 
  • Geniet ervan! Doe dingen waar je energie van krijgt. Werk met mensen die je blij maken. Wees dankbaar en geniet. 
  • Bedenk wat jij écht belangrijk vindt? Veel geld, een mooie auto en aanzien? Of meer tijd met je kinderen, herinneringen maken en doen waar je blij van wordt? Natuurlijk moet je voldoende inkomen hebben maar wil je echt rijk worden? En zo ja, waarom dan? 

Ik ben in ieder geval erg blij met mijn besluit voor mijzelf te gaan werken. Ik zou niet meer anders willen. Ik heb ook heel veel zin in 2018. Mooi om dit voor mijzelf zo op papier te zetten. Fijn als jij er ook wat aan hebt!

Wil jij nog wat vragen over mijn ervaringen? Stel je vraag hieronder en ik beantwoord hem graag. 

Write a comment