Poepen doen we hier thuis gezellig samen!

Poepen. Eén van de weinige activiteiten die een mens gewoon graag alleen doet. Iedereen doet het, maar niemand hoeft het van elkaar te weten. Je wil het liever ook niet van elkaar ruiken. Ook al ben je 18 jaar samen. Volgens mij zijn er maar weinig culturen waarbij poepen een gezamenlijk ding is.

Jij: ‘Oh shit, ik moet poepen!’
Je buurvrouw: ‘Nee, hou het nog even op, we verzamelen om 17.30 uur bij de waterput!’

of op kantoor:

Jij: ‘Neem jij mijn telefoon even over want ik moet poepen.’
Je collega: ‘Oh wacht, ik eigenlijk ook, ik ga met je mee! Heb jij nog vochtig toiletpapier?’

Als je kleine kinderen hebt dan zijn het aantal activiteiten dat je alleen kan doen zéér maar dan ook zéér minimaal. Poepen valt dan ook al snel in de categorie: ‘ja hoor, kom allemaal gerust binnen, dit is perfect moment om je huiswerk te bespreken of je tanden te poetsen.’

Als je wil dat ook poepen weer een ‘alleen momentje’ wordt om naar uit te kijken, dan moet je dus een list bedenken. Je zou op kantoor kunnen gaan poepen. Maar dat is toch geen goede optie. Poepen doe je het liefst op je eigen W.C. Je wil er ook rustig de tijd voor kunnen nemen. Op kantoor poepen doe je alleen in geval van nood. Als je echt niet anders kan. Bij een acute diarree aanval bijvoorbeeld.

Ik zeg altijd dat ik niet kan poepen als er kinderen bij zijn. Dan wil mijn drol er niet uit. Als ik te lang niet poep dan bestaat er explosie gevaar. Dan barst ik uiteen als een bom vol poep. Dat mogen de kinderen dan opruimen. Als straf dat ze mij niet met rust laten als ik op de W.C. zit.

De jongens vinden het wel een grappig verhaal maar hebben er verder geen boodschap aan. Ze zitten het liefst op mijn schoot als ik mijn ‘grote boodschap’ doe. Uiterst oncomfortabel kan ik je zeggen. Maar het is nog erger om kinderen van je af te slaan terwijl er net een drol uit je kont komt. Dat kan smerige taferelen opleveren. Dus dan maar op schoot.

Waarom doe je de deur niet gewoon op slot? hoor ik je denken.
‘Ja, dat zou een goede optie zijn maar onze badkamerdeur heeft geen slot.’

‘Heb je dan geen aparte toilet met wél een slot op de deur?’

‘Ja, goed punt, die hebben we, maar dat is niet mijn W.C. van keuze. Voor een plasje is dat wel oké, maar die W.C. poept niet fijn. Het is er koud en kil. Het is er niet gezellig.’

Poepen in een gezellige omgeving maar liefst alleen. Het wordt wel een ingewikkeld verhaal zo. Misschien kan ik omgekeerde psychologie toepassen bij de toiletgang. In plaats van mijn kinderen te verbieden met mij mee te gaan, maak ik er een event van. Een gezellige poep-bijeenkomst op de W.C. Hapje en een drankje erbij. Culturen en tradities zijn onderhevig aan veranderingen. In ons huis wordt er gewoon gezellig samen gepoept.

Write a comment