Op deze foto vond ik mijzelf te dik…

We hebben allemaal die ene foto. Het is de foto die klanten mij vaak laten zien voordat we aan een traject beginnen. Het is de foto waarop je straalt. Vaak een stuk jonger en met een prachtig lijf. Het ideaalbeeld wat we maar niet uit ons hoofd krijgen. Toen was ik mooi. Toen was ik gelukkig. Toen had ik het perfecte lijf. Om dan vervolgens te zuchten en de vraag te stellen “zal ik ooit nog zo worden?”

Ik was 20 jaar, woonde op het zonovergoten eiland Mallorca en had de (op één na) leukste baan op aarde. Overdag met kinderen spelen, sporten en knutselen in de Kids Club en ’s avonds stond ik op het podium van grote hotels. Dan presenteerde ik quizes en deed mee in musicals. Ik was entertrainer. De tijd van mijn leven. Hard werken maar ook écht genieten. Voor degene die wel eens op Mallorca zijn geweest. Ik werkte onder andere in Parque Mar en Club Martha’s in Cala d’Or.

Gister was ik oude foto’s aan het uitzoeken toen ik deze foto tegen kwam (zie hierboven).

Als je op een zonnig eiland woont en 20 jaar bent dan loop je vast veel in je bikini rond. Nou, ik dus niet. Want ik vond mijzelf te dik. Ik schaam mij om dit nu te delen, want ik zie met mijn 36-jarige zelf uiteraard wel dat ik op deze foto niet te dik ben. Sterker nog, als ik deze foto terug zie vind ik mijzelf prachtig.

Nu kan je denken ‘daar was je 20 jaar, je was nog jong, logisch dat je onzeker was’. Maar ik heb iets anders ontdekt. Als ik nu foto’s terug zie van 2 jaar geleden dan vind ik mijzelf prima. Máár als ik mij dan verplaats in de Yousra van 2 jaar terug dan weet ik dat ik niet tevreden was met mijn lijf. Dat het nog niet goed genoeg was.

Het is dus nogal een dingetje om tevreden te zijn met de persoon die je nu bent. Om het lijf te waarderen wat je nu op dit moment hebt. Omdat er blijkbaar toch vaak iets mis gaat in het spiegelbeeld. We zijn zo godvergeten kritisch op ons zelf. Er zijn altijd wel dingen die NIET mooi zijn. Die nog beter kunnen. Wat is dat toch jammer. Als je tegenover je beste vriendin gaat staan, dan focus jij je toch ook op alles wat je mooi aan haar vindt? Dan ben je toch ook niet onmogelijk streng voor haar? Jammer dat we niet zo naar onszelf kunnen kijken. Alsof je naar je beste vriedin kijkt in de spiegel.

Wat zou je dan zeggen? Als je voor de spiegel staat en je ziet je beste vriendin staan in je eigen spiegelbeeld?

Toen ik mijn 10 doelen voor 2018 deelde met mijn vriendinnen, reageerde ze met “Goed zo Yous, er staat niks in over je lijf!” Dat had ik mijzelf nog helemaal niet gerealiseerd. Maar inderdaad, dit jaar geen doelen over mijn lijf. Althans, over de buitenkant dan. Want ik wil wel goed voor mijzelf zorgen. Voor een gezonde binnenkant. Dan volgt de gezonde buitenkant vanzelf.

Maar ik laat het gewicht op de weegschaal los, ik accepteer de putten op mijn benen en neem mijn hangtieten ook voor lief aan. Het is goed zo. Punt. Ik mag wel wat meer aandacht besteden aan het scheren van mijn oksels. Gister heb ik een uur getraind met een wintertrui aan omdat ik hem met goed fatsoen echt niet kon uittrekken. Tja vakantie, dan gaat mijn scheerschema ook wat minder geroutineerd.

Maar kan het? Is het realistisch dat je weer het lijf krijgt van je 20-jarige zelf? Ook nu je moeder bent en een stuk ouder? Natuurlijk kan dat! Alles kan als je er hard voor werkt. Maar alles heeft een prijs. Wil je die prijs betalen? Is het je dat waard? En….is het nodig? Kan jij alleen gelukkig zijn als je er van buiten perfect uit ziet? Of kun je misschien niet liever met de binnenkant beginnen?

Als jij bijvoorbeeld 10 kilo zou willen afvallen dan kan je jezelf de vraag stellen waarom. Waarom wil je 10 kilo afvallen? Antwoorden zoals; dan kan ik mijn oude kleding weer aan, dan heb ik een gezond gewicht, dan zie ik er beter uit, dan durf ik weer in bikini … zijn vaak niet de ECHTE antwoorden. Het echte antwoord op de vraag ligt dieper verstopt. Het echte antwoord gaat vaak over hoe je je dan zal voelen.

Hoe zal je je VOELEN als je 10 kilo lichter bent?

Zelfverzekerd?
Vrij?
Gelukkig?
Energiek?
Tevreden?

…. en kan jij dat NU op dit moment niet ook al voelen? Kan jij je nu niet zelfverzekerd, vrij, gelukkig, energiek en tevreden voelen?

Dat kan jij ZEKER WETEN wel. Weet je wat? Begin er maar gewoon mee. Ga jij de komende 5 minuten maar eens door het leven als de vrouw op die foto. Als die zelfverzekerde, gelukkige en energieke versie van jezelf. Ook al ben je nog 10 kilo te zwaar. Hou jezelf maar lekker voor de gek. Je bent er gewoon al. Wedden dat je je heerlijk voelt.

Natuurlijk is het verstandig om af te vallen als je een ongezond gewicht hebt. Maar denk alsjeblieft niet dat je dan automatisch gelukkig bent of tevreden. Want het kan altijd beter, anders, meer of mooier. Dus waardeer het lijf wat je vandaag hebt en wees daar gelukkig mee TERWIJL je werkt aan een de beste versie van jezelf. Uit liefde. Omdat je van jezelf houd.

Wil jij gezonder gaan eten en heb je een zetje in de goede richting nodig? Op maandag 22 januari om 19:00 uur geef ik een workshop Gezonde Voeding in Zoetermeer. Tijdens deze workshop gaan we terug naar de basis van gezond eten. Ik geef je concrete tips en adviezen die je direct in de praktijk kan brengen. Zodat je in kleine stapjes kan werken aan jouw binnenkant. De kosten zijn maar € 17,50 en het wordt een gezellige avond. Leuk als je er bij kan zijn. Meer info vind je HIER.

AGENDA:

  • Maandag 22 januari van 19:00 – 21:30 uur workshop Gezonde Voeding in Zoetermeer € 17,50 inclusief drankje en naslagwerk
  • Vrijdag 2 februari om 11:00 uur 8 weken PowerMama Programma in Zoetermeer (sporten tijdens en na de zwangerschap)
  • Zondag 18 februari om 13:00 uur Supermarkt Safari in Zoetermeer 

Write a comment