Het schaap en de geit

Misselijk lig ik op bed. Nota bene de Hollandse pannenkoeken die oma net heeft gebakken zijn verkeerd gevallen. Het is warm. Warm en druk. Vandaag is het familie feest ter afsluiting van de vakantie. Het raam van mijn kamertje staat open om een vleugje frisse lucht binnen te laten. Zo fris is de lucht niet. Buiten naast mijn raam worden een schaap en een geit geslacht.

De kleintjes hebben het hele proces gevolgd. Ze wilde perse zien hoe de schaap en geit aan hun einde kwamen. Ik hield ze niet tegen. Ik vond het een goede les. Ik heb het als kind ook vaak gezien. Vlees wordt niet gekweekt in een fabriek. Hamburgers vallen niet van de boom. Het zijn dieren van vlees en bloed die wij opeten. Althans, “wij”, ik eet al jaren amper vlees en zal mij vanavond dus ook niet laten verleiden door de maag, darmen en andere ingewanden van de geit, die ik net overigens toch echt “helpppp” hoorde blaten.

Ik ben misselijk. De geluiden die ik buiten hoor werken niet bevorderlijk. Ze hakken de beesten door midden. M’n moeder zit naast me en zegt: “verbeeld je maar in dat ze aan het verbouwen zijn”. Ik dacht aan buurman en buurman. Er lopen op het platteland heel wat buurmannen rond. Van spullen die wij in de vuilcontainer dumpen bouwen ze hier hele dorpen. Op een bruiloft had de DJ een bureaustoel omgebouwd tot draaitafel. Het dressoir in de slaapkamer wordt stabiel gehouden met een jampot en een soepkom.

Gelukkig gaat het pilletje werken. Mijn eten begint te zakken. Op mijn bed zitten inmiddels mijn zus, twee van mijn nichtjes, m’n moeder en mijn drie zonen. Een gezellige drukte. Ze komen kijken hoe het met mij gaat. Ze zijn dit gewend. Geen vakantie in Marokko gaat voorbij zonder de nodige kots- en diarree aanvallen. Malik verteld over het schaap en de geit: er werd water in het poepgat gespoten en er kwam gras uit. Ook heeft hij de maag, de longen, de lever en de vacht gezien. Het was een goede les in anatomie. Hij vond het niet eng, want jongens zijn niet bang.

Ik sta op, trek een jurk aan en loop naar buiten voor wat frisse lucht. Op de binnenplaats is mijn tante de twee koppen aan het schrobben met wasmiddel. Ook die worden strakjes lekker opgepeuzeld. Voor het huis staat een (buurman en buurman) tent. Als je niet op past loopt je zo met je nek tegen een spantouw aan. Ik ga liggen op de kussens en kijk naar de kippen die rustig rondscharrelen. Onze laatste dag op het platteland. Wat was het heftig. Op vele fronten. Wat was het afzien. Maar wat hebben we veel geleerd. Wat hebben wij het GOED in Nederland.

 

Write a comment