Help ik vlieg uit de bocht! Dit is wat ik als eerst doe…

Ik bestelde Pringles en M&M’s. Daar had ik nou écht trek in na 4 dagen clean eating in Marokko. Het aardige meisje naast mij in het vliegtuig vroeg wat voor werk ik deed. “Ik ben personal trainer en geef voedingsadvies” antwoordde ik terwijl ik wat M&M’s in mijn mond stopte. Ze keek naar mijn bestelling en moest lachen. “Zou je niet zeggen….” grapte ze.

Na mijn terugkomst in Nederland zou ik de draad wel weer oppakken was de bedoeling. Maar ik bleef snoepen. Ik kocht Smarties voor de kinderen (smoezenfabriek in actie) en at het merendeel van de doosjes zelf op. Gisteravond nam ik een zakje ‘ham & kaas chips’ iets wat ik al járen niet meer gegeten heb. Daarna ook nog twee mini twixjes. Dit was zó niet de bedoeling.

Sinds ik werk als gewichtsconsulent ben ik mij nóg veel bewuster van wat ik eet. Ik begeleid dagelijks vrouwen die gezonder willen eten of gewicht willen verliezen. Ik weet heel goed wat de bedoeling is en hoe je dat voor elkaar krijgt. Adviezen aan een ander geven gaat mij goed af. Maar zelf toepassen? Dat blijkt zo nu en dan toch verdomde lastig.

Ik heb er ook een dubbel gevoel over. In principe heb ik een prima gewicht, zit goed in mijn vel en ben ik tevreden met mijn eetpatroon. Maar ik leg mijzelf toch ook wel wat druk op. Jij wil toch ook geen advies krijgen van een longarts die rookt of behandeld worden door een tandarts met rotte tanden. Dus ik zou – als personal trainer en gewichtsconsulent – ten alle tijden het goede voorbeeld moeten geven, of niet?

Die gedachten werkt soms averechts merk ik. Want je kan ook té veel bezig zijn met je voeding en je lijf. Dat wil ik helemaal niet. Ik wil in principe álles kunnen eten. Dat doe ik dus ook. Normaal in de 80-20 regel. 80% van de tijd zo gezond en natuurlijk mogelijk en 20% van de tijd wat minder verantwoord. Maar nu is de 80-20 wel een beetje doorgeslagen. Ik dreig uit de bocht te vliegen….

Even bijsturen dus. Hoe doe ik dat?

Het begint voor mij – en bij elk voedingstraject – bij bewustwording. Wat eet ik en waarom? Ik begin met het bijhouden van een voedingsdagboek. Ik doe dit in de app MyFitnessPal. Alles wat ik in mijn mond stop noteer ik. Dat is confronterend kan ik je vertellen. Als je het ook écht eerlijk doet dan. Dat is wel belangrijk. Als je jezelf voor de gek houdt heeft het geen zin.

De tweede stap is dat ik weer even wat strenger word met de 80-20 regel. Ik heb nu voor mijzelf besloten dat ik de komende tijd doordeweeks even niet wil snoepen of snacken. In het weekend mag het wat losser zijn met voeding. Die duidelijkheid heb ik nu gewoon even nodig. Blijkbaar heb ik op dit moment de zelfdiscipline even niet om het in de hand te houden.

Waarom? Dat is de derde stap. Waarom wil ik dit zo nodig? Ik wil graag gezond leven. Ik merk dat ik mij beter voel, fitter, als ik niet zoveel snoep. Nothing feels as good as being fit! Het is ook echt niet nodig om zoveel te snoepen. Ik houd ook van genieten en wil af en toe iets lekkers eten. Maar ik wil er dan ook echt van genieten. Niet meer alles, niet helemaal niks, maar alles met mate. Nog een reden dat ik weer op mijn eten wil letten is dat ik niet wil aankomen. Ik ben heel goed bezig met sporten en train 5 keer in de week. Dan heb je goede voeding ook écht nodig.

Nu een kwestie van DOEN

Dus ik heb mijn ‘waarom’ helder. Ik heb mijn doel helder. Nu een kwestie van DOEN. En dat is het allermoeilijkst. Elke dag een klein stapje in de goede richting. Ik stel mijzelf de hele dag door deze vraag:

Welke kleine stap kan ik nu zetten in de richting van mijn doel?

Dit met jou delen helpt ook.Zodat je ziet dat ik ook niet perfect ben. Maar dat wist je vast al. Dat ik ook nog tegen zulke dingen aanloop. Zulke periode’s heb. Ik ben ook maar een mens natuurlijk.

Samengevat – dit is wat je kan doen als je uit de bocht vliegt:
1) Houd je voeding een tijdje bij in een app (wees eerlijk!)
2) Pas de 80-20 regel wat strenger toe
3) Heb helder waarom je dit wil en wat je doel is

Oh ja, en dan moet je jezelf ook niet zielig vinden want het is JOUW keuze. Jij wil dit zelf 😉

Write a comment