Je hebt altijd een keuze

Wel of niet dat handje pepernoten?
Wel of niet die derde pannenkoek?
Wel of niet sporten?
Wel of niet tijd voor jezelf nemen?
Wel of niet dat boek lezen?
Wel of niet 5 kilo aankomen tijdens de feestdagen?

JE HEBT ALTIJD EEN KEUZE!

In het dagelijks leven doen we veel op de automatische piloot. Gewoontes zitten diep in ons reptielenbrein genesteld. Vaak hebben we helemaal niet door wat we doen.

Zonet nog, ik liep naar de keuken en trok de kast open. Waarom? Geen idee eigenlijk. Ik heb geen honger, geen dorst, niks nodig uit die kast. Toch trek ik hem open. Puur op automatisme. Gelukkig kwam ik er op tijd achter. Waarom doe ik dit? Geen reden.

Vanmorgen op de sportschool kreeg ik een stuk taart aangeboden. Vliegensvlug gingen de volgende gedachten door mijn hoofd:

“Lekker taart ALTIJD doen, SOWIESO doen”
“Zal ik dat wel doen? Heb ik trek in taart?”
“Welke taart is het? Als het een Hema taart is dan wil ik hem niet?”
“Wel lullig om af te slaan, hij is jarig, dat kan ik niet maken?”
“Wat lul je over afslaan! Taart SOWIESO altijd JA zeggen …”
“Wat ga ik de rest van de dag nog eten?”
“Vind ik deze taart mijn verwenmoment van de dag?”
“Welke kleine stap kan NU zetten dichter naar mijn doel?”
“Welk doel? TAART gewoon altijd JA zeggen!”
“Ik heb altijd een keuze”
“Ik heb zelf de regie!”

Dus ik vroeg wat voor taart hij had. Het was een hazelnootschuimtaartje van de échte bakker. Die vind ik héél lekker. Ik besloot een stukje te nemen. Wel een klein stukje. Weloverwogen.

Het is mooi om je te beseffen dat je zelf in control bent. Natuurlijk is dat niet alle dagen van de maand zo. Vlak voor de ongesteldheid ben ik zo labiel als het maar kan. Ook heb ik nog regelmatig last van emotie-eten. Ik denk dat emotie-eten iets is wat bij het leven hoort. We vieren met eten (taart!), we verwerken verdriet met een drankje, we troosten onszelf door te kauwen, we belonen onszelf met een stuk chocola of straffen onszelf door niet te eten.

Als je daar tegen wil gaan strijden dan ga je een hele moeizame en lange strijd aan. Wat je beter kan doen is je beseffen dat je een keuze hebt! Dat het je altijd mag kiezen. Dat je er in mee kan gaan of dat je de controle terug pakt en besluit of je wél of niet aan die emotie wil toegeven.

Wat is de eerste stap?

Je bewust worden van alle automatische patronen in je leven.
Even stil staan bij ‘waarom’ je eet of drinkt.
Wat gaat er in je hoofd om?
Wat voel je in je lijf?
Eerlijk worden naar jezelf toe….
Maar dan wel gewoon door eten.
Want zo’n proces heeft tijd nodig.

Zo ook met bewegen. Jij hebt een keuze. Als je op zin gaat wachten, dan zit je tot 2078 nog steeds op de bank. Want wij mensen zijn dan wel gemaakt om te bewegen, maar doen dat van nature maar om drie redenen:

1) We hebben honger en zoeken eten
2) We moeten vechten of vluchten
3) We willen sex

Dussss….

Na een drukke dag op kantoor thuis komen, doodop zijn, moe op de bank ploffen en dan nog moeten sporten? Niet echt een reden voor de oermens in ons om te gaan bewegen. Je reptiel kiest dan voor korte termijn plezier en genot. Lees = Netflix en een lekker hapje.

Maar ook hier heb je een keuze. Ook hier kun je besluiten om TOCH wel te gaan bewegen. Niet omdat je je voort wil planten of moet vluchten voor een tijger, maar omdat je gezonder wil gaan leven en ZELF de regie willen hebben en houden.

You’re In Control! You Can Do This!

Lief zijn voor jezelf. Maar soms ook een beetje streng. Vooral EERLIJK worden en KIEZEN.

JE HEBT ALTIJD EEN KEUZE!

Ps. Foto bij artikel omdat dit één van mijn favoriete foto’s is. Deze oma rockt. Ik hou ervan. Zo wil ik oud worden 😉

>> De hardlooptraining start op zondag 10 december om 11:00 uur op het Noord-Aa in Zoetermeer. Je bent welkom om mee te doen. Dan rennen wij op zondag 11 maart samen over de finish van de 5KM CPC loop in Den Haag! Schrijf je hier in!

>> Doe jij gezellig mee met Fit de Feestdagen door? Elke dag een korte workoutvideo in de Ninja Moeder WorkoutClub. Tof als je mee doet. Word snel lid van de groep.

>> Wil jij in het nieuwe jaar 3 maanden met mij aan de slag in Zoetermeer? Ik heb iets héél gaafs én betaalbaars bedacht waar ik in januari mee ga starten. Stuur een reply op dit bericht met je telefoonnummer en dan bel ik je. Dan kunnen we kijken of het iets voor je is!

Write a comment