Gedachtendiarree tijdens het hardlopen

Weet je wat ik cool vind aan hardlopen? Dat je er mentaal sterk van wordt. Natuurlijk is het ook goed voor je lijf en verbrand je er de nodige calorieën mee. Maar dat is voor mij niet eens de voornaamste reden om te rennen. Hardlopen is écht de strijd aangaan met jezelf. Met de diarree aan gedachten die er door je hoofd komen. De gedachtendiarree….

Als je mensen ziet hardlopen ziet dat er vaak zo ontspannen en relaxed uit. Je kan je bijna niet voorstellen dat het ze moeite kost. Of dat ze überhaupt nadenken. Het ziet er helemaal niet uit alsof ze denken. Ze maken hun hoofd leeg. Dat zeggen mensen toch altijd? Ik ga lekker rennen, even mijn hoofd leegmaken.

Ik maak mijn hoofd ook leeg tijdens het rennen. Maar daar is wel een interne strijd voor nodig. Ik krijg namelijk altijd eerst last van een enorm schijtaanval in mijn hoofd. Een shitload aan gedachten die mij overvallen.

Negatieve gedachten zoals ‘ik kan dit niet, waar ben ik aan begonnen, hoe lang moet ik nog’ wisselen zich af met ‘wat zal ik vanavond eten, Malik heeft morgen een kinderfeestje en ik moet mijn belastingaangifte nog doen. Het gaat maar door en gaat maar door. Ontzettend vermoeiend gebeuren.

Soms schieten er dingen in mijn hoofd die ik eigenlijk op wil schrijven omdat ik ze anders vergeet. Soms schieten er geweldige ideeën in mijn hoofd. Soms maak ik het mijzelf extreem moeilijk en wil ik opgeven.

Maar dan ineens besef ik mij dat ik niet meer nadenk. Dat de poepaanval voorbij is. Dat mijn hoofd leeg is. Dat ik gewoon ren. Dat ik gewoon ben. Dat ik de wind voel in mijn gezicht, een lichte verzuring in mijn benen, dat ik lijk te zweven. Dat het goed is. Gelukshormonen fladderen door mijn lijf. Dit is heerlijk.

Hardlopen, ik heb er een haat en liefde verhouding mee. De eerste kilometer is altijd een beetje afzien. Maar daarna geniet ik van het buiten zijn, de kracht mijn lijf en de kracht van mijn gedachten. Je krijgt er een enorme boost van.

Feit dat je 5 km kan rennen maakt dat je in het dagelijks leven ook zoveel meer kan dan je denkt.
Feit dat je ervaart dat alle gedachten gewoon weer voorbij gaan zorgt er voor dat je in het dagelijks leven ook meer kan relativeren.
Feit dat je even de tijd voor jezelf neemt en in de buitenlucht aan het bewegen bent maakt dat je daarna weer met volledige aandacht thuis kunt zijn.
Feit dat je aan jezelf bewijst dat JIJ DIT KAN, maakt je KRACHTIG EN STERK.

Op zondag 11 maart 2018 loop ik met een groepje Ninja Moeders de City Pier City Loop in Den Haag. Voor mij een hele bijzondere wedstrijd omdat het voor mij voelde als een grote overwinning toen ik hem een aantal jaar geleden liep. Een overwinning op mijzelf, een overwinning op mijn angsten, een overwinning op mijzelf wegcijferen. Een nieuw begin van een heel sportief en gelukkig leven.

Wil jij ook mee lopen op zondag 11 maart 2018? Samen met mij de finish over? Een super tof sportief doel hebben om naar toe te werken? 

Op zondag 10 december start de hardlooptraining van Ninja Moeder. Een drie maanden programma wat je klaar stoomt om mee te doen aan de CPC loop. Elke zondag om 11.00 uur trainen we bij het Noord-Aa in Zoetermeer. Daarnaast krijg je ook huiswerk mee en train je (afhankelijk van je verder sportroutine) 1 of 2 keer zelf. Je hoeft nog niet te kunnen hardlopen want we bouwen het rustig op. Met aandacht voor de juiste techniek zodat je blessure vrij leert lopen.

Meer informatie over die hardloopcursus kan je hier vinden (onder aan de pagina). Geef je snel op! Ik heb er zin in.

Write a comment