In één minuut zoveel mogelijk vragen beantwoorden

Dubbel momentje: thuis komen na een (lange) werkdag. Aan de éne kant blij dat je je kinderen weer ziet. Aan de andere kant heb je toch de lichtelijke behoefte om even 15 min bij te komen voordat het circus weer begint. Wat een tsunami aan vragen storten de jongens over mij heen. Alsof ik mee doe aan een quiz show. Zo’n show waarbij je zo veel mogelijk vragen goed moet beantwoorden binnen een minuut:

‘Mama, kan je mijn handen wassen?’
‘Mama, mag ik in de tuin plassen?’
‘Mama, ik krijg m’n veter niet los, help je even?’
‘Mama, mag ik wat lekkers?’
‘Mama, wat gaan we eten?’
‘Mama, wanneer gaan we eten?’
‘Mama, ik ben mijn broodtrommel vergeten!’
‘Mama, heeft spiderman een piemel?’
‘Mama, ik heb een wondje mag ik een pleister?’
‘Mama, mogen we T.V. kijken?’
‘Mama, mag ik meehelpen?’
‘Mama, moet ik morgen naar school?’
‘Mama, wanneer word ik 6 jaar?’
‘Mama, waar is Buzz Lightyear?’
‘Mama, mogen we ergens op?’
‘Mama, ik heb honger.’
‘Mama, mag ik appelsap in de groene beker?’
‘Mama, mag ik een plakje salami?’
‘Mama, loopt de aarde weleens vast net als de wii?’
‘Mama, moet ik vandaag voetballen?’
‘Mama, ben je moe?’

Ja. Mama is best een beetje moe….

Toen ik zwanger was van mijn derde zoon woonden we in Syrië. De combinatie van fulltime werken én zwanger zijn viel mij zwaar. Als ik klaar was met werken moest ik altijd nog zo’n drie kwartier door de bergen rijden. Een prachtige route maar intensief vanwege het onvoorspelbare rijgedrag van de plaatselijke bevolking. Denk aan spookrijdende vrachtwagens en rechts inhalende taxi’s. Ook de gebrekkige infrastructuur werkte niet mee. Gaten in de weg en geen verlichting waardoor je de gaten dus pas op het laatste moment zag. Ik was dan ook altijd best moe na die autorit.

Wat ik deed was best decadent en misschien verwend in sommige ogen: ik belde de oppas dat ik voor de poort stond. Zij nam de kinderen mee de tuin in en ik sneakte naar de slaapkamer. Daar ging ik even 10 min liggen, nam een douche en kwam in mijn pyjama opgeladen en enthousiast m’n slaapkamer uit. Die paar extra minuten om even bij te komen. Heerlijk.

Hier in Nederland is dit uiteraard een ondenkbaar en onnodig scenario. Ook nu zit ik een dik half uur in de auto. Ook een mooie route langs de weilanden. Met een beetje creatief denken zou dit kunnen vallen onder de noemer me-time. Maar zodra ik de drempel overstap ben ik direct helemaal thuis. Dan stap ik de ‘set’ op. De camera staat aan, de vragen zijn bedacht en de show kan beginnen,

Gelijk hebben die jongens van mij. Ze kunnen ook eindelijk hun ei kwijt na een lange dag school en BSO. Misschien hebben ze al langer op hun vragen zitten broeden. Dus ik moet niet zeiken en mij gedegen voorbereiden op de dagelijkse show. Want er komen regelmatig pittige vragen voorbij. Maar ze zijn vooral erg grappig en aandoenlijk. De leukste quiz die er bestaat.

 

Write a comment